Programma

Stel je eigen programma voor het weekend samen door verschillende tijdsloten te combineren! Elk ticket geeft ook toegang tot Trompenburg, waar je naast het zien van de tuin, ook kraampjes kan bezoeken en naar muziek kunt luisteren. 

Hoofdprogramma

Een rondleiding en proeverij in Voedselbos de Overtuin. 

(klik op de afbeeldingen voor het programma!)

Workshops

Een divers aanbod, verspreid door Rotterdam.

(klik op de afbeeldingen voor het programma!)

Toelichting workshops

  • Door Maarten Epskamp (Coöperatie Ondergrond)

 

Beschrijving workshop

Heb jij altijd al willen weten hoe je van jouw (stads)tuin een mini voedselbos kunt maken? Dan is deze workshop ideaal voor jou! Je krijgt een introductie in de ontwerpprincipes van een voedselbos en hoe je deze kunt toepassen op een (kleinschalige) tuin. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en voorbeelden te bekijken!

Over Maarten

Binnen Ondergrond is Maarten ontwerper van voedselbossen, eetbare (sier)tuinen en groen-blauwe schoolpleinen. Daarnaast houdt hij zich bezig met de organisatie en begeleiding van de uitvoering, steekt zelf ook graag de handen uit de mouwen en deelt zijn kennis via rondleidingen en workshops. Daarbovenop is hij een van de initiatiefnemers van het eerste voedselmoeras van Nederland dat in Den Haag is gerealiseerd.

Details

Locatie: Voedselbos Kralingen, aan de zuidzijde van Park de Nieuwe Plantage.

Tijdsduur: 1 uur

 

Beschrijving workshop

Ook in ons ‘natte’ Nederland komt in toenemende mate extreme droogte voor. Daarnaast krijgen we ook steeds meer te maken met extreme regenval. Daarom is het noodzakelijk dat regenwater niet meer onnodig in het riool verdwijnt, maar gebruikt kan worden om bijvoorbeeld je toilet door te spoelen of voor de planten je tuin. In deze workshop leer je hoe je regenwater kunt bufferen en wat afkoppelen is. Na de workshop ben je bewuster van waterverspilling en je kunt thuis zelf aan de slag met het opvangen van water. 

Over Tijs

De workshop wordt gegeven door Tijs van Ruth, oprichter van WaterLeider. WaterLeider is een landelijke beweging die zich inzet voor het groener en blauwer maken van de stad. Waterleider werkt regelmatig samen met Coöperatie Ondergrond. Ecologisch verantwoord omgaan met de bodem is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goed waterbeheer. 

Details

Locatie: Voedselbos de Overtuin, gelegen op 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van Trompenburg

Tijdsduur: 1 uur

  • Door Menno Swaak (Permacultuurcentrum Den Haag)
 

Beschrijving workshop

Tijdens deze workshop neemt de permacultuur-expert Menno Swaak je mee naar mogelijkheden van duurzame voedselproductie van moestuin tot voedselbos en watertuin. Ben je nieuwsgierig hoe jij kan beginnen met voedsel produceren? Of ben je gemotiveerd om iets te kunnen betekenen in actuele thema’s als klimaatverandering en de voedselcrisis? Menno zal samen met de deelnemers de mogelijkheden van duurzame voedselproductie verkennen. 

Over Menno

Al 15 jaar is Menno bezig met gezonde voeding waarvan de laatste 12 jaar ook met het verbouwen ervan. Zijn belangstelling gaat uit naar de productie van lokaal voedsel en de relatie tussen de gezondheid van de bodem en wat daarop groeit. Natuurlijke Land- en Tuinbouw, Biodynamische landbouw en vooral Permacultuur zijn methoden die Menno daarin ondersteunt en promoot.

Details

Locatie: Voedselbos de Overtuin, gelegen op 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van Trompenburg

Tijdsduur: 1 uur

  • Door Max de Corte (Coöperatie Ondergrond) 

Beschrijving workshop

Tijdens deze workshop neemt Max de Corte je mee in de praktijk achter een gezond voedselbos. Als sprekend voorbeeld wordt hier de 7 jaar oude locatie van Ondergrond voor gebruikt, namelijk de Geheime Tuin. Hoe krijg je de bodem gezond? Wanneer ontstaat er een natuurlijke balans? En hoe onderhoud je zo’n ecosysteem? Dit zijn enkele vragen waarop je in deze workshop antwoord krijgt! 

Over Max

Max is met meer dan 9 jaar kennis en ervaring op het gebied van voedselbossen een echte expert te noemen! Max heeft meer dan 30 voedselbos(tuin)en & eetbare natuurtuin projecten ontwikkeld, ontworpen en helpen realiseren. Naast alle kennis over aanleg en realisatie heeft hij veel ervaring met het betrekken van bewoners en het activeren van vrijwilligers; zowel bij het opzetten van projecten als onderhoud & continuering van deze initiatieven. Daarnaast geeft Max les in diverse onderwerpen zoals permacultuur, moestuinieren, bodem & composteren, voedselbossen en eetbare natuurtuinen. Max is medeoprichter van Coöperatie Ondergrond. 

Details

Locatie: De Geheime Tuin, Oudedijk 15

Tijdsduur: 1 uur 

  • Door Max de Corte (Coöperatie Ondergrond) 

Beschrijving workshop

Romantisch idee, voedselbossen, maar hoe is het rendabel en hoe pas je het toe in de samenleving? Duurzaam ondernemer Max de Corte legt uit hoe ondernemen met voedselbossen werkt. Wat en wanneer valt er te oogsten en hoe ziet een verdienmodel eruit? Hoe leg je een voedselbos aan voor de lange termijn en hoe pluk je daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van?

Over Max

Max is met meer dan 9 jaar kennis en ervaring op het gebied van voedselbossen een echte expert te noemen! Max heeft meer dan 30 voedselbos(tuin)en & eetbare natuurtuinprojecten ontwikkeld, ontworpen en helpen realiseren. Naast alle kennis over aanleg en realisatie heeft hij veel ervaring met het betrekken van bewoners en het activeren van vrijwilligers; zowel bij het opzetten van projecten als onderhoud & continuering van deze initiatieven. Daarnaast geeft Max les in diverse onderwerpen zoals permacultuur, moestuinieren, bodem & composteren, voedselbossen en eetbare natuurtuinen. Max is medeoprichter van Coöperatie Ondergrond.

Details

Locatie: De Geheime Tuin, Oudedijk 15.

Tijdsduur: 1 uur

  • By Clara Harmssen
This workshop will unfortunately be cancelled until further notice! Follow our socials to get an update when it will be added to the the program again.  
 

About the workshop 

Fermentation’s scary? We think not! When doing it right, fermentation is actually a very easy way to preserve your food, create complex flavours and improve health benefits. In this workshop, Clara will teach you the basic theories behind fermentation and guide you in making your own batch of sauerkraut infused with food forest herbs. 

If you want to make your own batch: don’t forget to bring a glass jar that you can lock airtight, of around 500ml. 

About Clara 

Clara is a fanatic fermenter and wild harvester! From kefir and kombucha to fermented food forest goodies. 

Details

Location: De Kleine Wereld, Taborstraat 40-42

Duration: 1 hour

  • Door Marly Bonten (Coöperatie Ondergrond)

Beschrijving workshop

In de voedselbosdrankjesworkshop leer je hoe je een siroop maakt van allerlei soorten eetbare planten en bloemen. Maar ook hoe je een natuurlijk alcoholhoudend drankje zelf maakt en wat je kunt doen om ontploffende flessen te voorkomen. Neem zelf een liter pot of fles met een wijde opening mee, zodat je je eerste siroop mee naar huis kan nemen.

Over Marly

Marly houdt zich bezig met voedselverwerking van de oogst uit de verschillende voedselbostuinen van Coöperatie Ondergrond en uit het voedselbos de Overtuin. Dat is inspirerend en uitdagend werk, want de oogst is niet gelijkmatig verspreid. Ze vindt het leuk om te experimenteren met alles wat de voedselbossen te bieden hebben. Zoals stormsiroop na storm Eunice van de omgevallen bomen in de Overtuin. In haar keuken op natuurgoed Ziedewij, iets buiten Rotterdam, verzorgt ze workshops en bereidt ze haar eigen producten, ook te koop op het festival. Van het fermenteren van kilo’s daslook tot het cateren van een complete lunch, Marly pakt het aan. 

Details

Locatie: De Geheime Tuin, Oudedijk 15

Tijdsduur: 1 uur

Workshop locaties

Volg ons op social media

Follow us on social media

The food forest festival is an initiative of

Made possible by: